top of page
Foto van schrijverSebCreations

Alles wat je moet weten over ... de wet Breyne

Bijgewerkt op: 27 feb. 2019

Als verkoper én koper van een nieuwbouw wil je er zeker van zijn dat het verkoopproces zo vlot mogelijk verloopt. De woningbouwwet, ook wel bekend als de wet Breyne, staat daarvoor garant. Maar wat houdt die wet Breyne precies in? En geldt de wet bij elke verkoop / aankoop van een nieuwbouw? We zoeken het voor je uit!


Volgens de website van de FOD Economie biedt de wet Breyne sinds 1971 “(...) een uitgebreide bescherming op verschillende vlakken. Deze wet is dwingend, wat betekent dat men er niet kan van afwijken.” Livios nuanceert deze stelling: “Het label vormt een indicatie voor de betrouwbaarheid van de aannemer.” Hoezithetnu?! We vroegen het aan Bart Sebreghts van SebCreations.


Stel: we kopen een energiezuinige nieuwbouw. Zijn we dan sowieso beschermd door de wet Breyne?

Bart: “Niet alle projectontwikkelaars bieden deze bescherming, maar wij kiezen daar wél bewust voor. Als je bij ons een nieuwbouw appartement of nieuwbouw huis op plan koopt, ben je dus automatisch beschermd door de wet Breyne. We vinden het namelijk belangrijk dat we onze kopers een zekere garantie bieden qua betalings- en uitvoeringstermijn.”



Wat houdt de wet Breyne precies in? Kan je een concreet voorbeeld geven?

Bart: “Jazeker! De wet Breyne biedt je de zekerheid dat je bouw effectief wordt afgewerkt volgens plan én volgens het afgesproken bedrag. Daarnaast betaal jij je bouw in schijven. Pas als er een afgelijnd deel is gerealiseerd (bv. de ruwbouw, het dak, …) betaal je voor dat deel. Deze schijven worden vooraf notarieel vastgelegd. De architect volgt de stand van de werken op, zodat je als koper op twee oren kan slapen, terwijl wij aan de woning van je dromen bouwen.”


Welke garantie biedt de wet Breyne nog meer?

Bart: “Bij aankoop van een nieuwbouwproject onder de wet Breyne zijn er nog een aantal elementen die voor zekerheid zorgen. Zo krijg je een bankgarantie. Dus zelfs als de aannemer failliet zou gaan, ben je zeker dat je woning wordt afgewerkt. Verder gebeurt de oplevering steeds in 2 fasen: een voorlopige en een definitieve oplevering. De tussenperiode is minimum 1 jaar. Gedurende dat jaar kan je ons contacteren om zaken te melden. Tot slot zijn er strenge aansprakelijkheidsregels. Aannemer en architect hebben een 10-jarige aansprakelijkheid. En dit zowel voor de zware zichtbare als onzichtbare gebreken.”


Meer weten over de wet Breyne?

Neem contact op met een van onze woonadviseurs. Ze helpen je graag verder met alles dat er komt kijken bij het kopen en / of bouwen van een energiezuinige nieuwbouw of BEN-woning.

205 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page